Σημεία Αναφοράς

Οι εκκλησιές του χωριού μας

Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο του Τύρωνα, κτίστηκε το 1900 και γιορτάζει στις 17 Φεβρουαρίου.

Στην Κοινότητα μας βρίσκεται και το ξακουστό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Αλαμάνου στο οποίο διαμένουν και ασκούν τον μοναχισμό περίπου 15 μοναχές και γιορτάζει την Δευτέρα της Λαμπρής. Το μοναστήρι είναι πολύ παλαιό και δέχεται καθημερινά πολλούς προσκυνητές και τουρίστες.

Επίσης στην Κοινότητα μας υπάρχουν τρία ξωκλήσια, των Αγίων Αναργύρων που γιορτάζει την
1 Νοεμβρίου, της Αγίας Παρασκευής που γιορτάζει στις 26 Ιουλίου και της Αγίας Μαρίνας που γιορτάζει στις 17 Ιουλίου.

Ιστορική Αναφορά

Η Ιστορία αναφέρει ότι οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη όταν ήρθαν στην Κύπρο κατέβηκαν στον Βασιλοπόταμο και κατευθύνθηκαν στο ψηλότερο βουνό που αντίκρισαν και το οποίο ήταν το βουνό Επίλας στο Μοναγρούλλι για να κτίσουν εκκλησία αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό για την σωτηρία τους από μια  μεγάλη θαλασσοταραχή.

Από το βουνό Επίλας είδαν τον Τίμιο Σταυρό να φωτίζει στο Σταυροβούνι και το επέλεξαν αυτό. Στο βουνό Επίλας σε κάποιο βράχο υπάρχει κάποιο σχήμα που μοιάζει με οπλή αλόγου και ονομάζεται ΄΄ η παδκιά του αππάρου της Αγίας Ελένης΄΄, επάνω στο βουνό έχουν αρχίσει διαδικασίες για την ανέγερση εκκλησίας αφιερωμένης στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Χρήσιμοι Συνδέσμοι

© Monagroulli Village Cyprus | Design By Big Noise